Gränsfors Wildlife Bijl

De Gränsfors Wildlife Hatchet is een scout-/kampeer- en kleine bijl die eenvoudig mee te nemen is in een rugzak. Het beschermhoesje voorkomt dat je je rugzak beschadigt. Ondanks het kleine formaat kun je veel met deze jachtbijl doen, bijvoorbeeld takken afhakken of blokken hout kloven voor een kampvuur. Wekt bij velen herinneringen en dromen op van een spannend buitenleven. De bijl is incl. steel 34 cm. lang, weegt 0.7 kg en heeft een beschermhoesje van leer.

Staal

IJzer is het op-drie-na meestvoorkomende element op Aarde, en zuiver ijzer is relatief zacht en buigzaam. Staal is een legering van ijzer met verschillende hoeveelheden van andere elementen, zoals koolstof, silicium en mangaan. Met dit proces zijn vele soorten staal te maken; hard, duurzaam of makkelijk vervormbaar.

Het staal dat Gränsfors Bruk gebruikt heeft een hoog koolstofgehalte, wat het perfect maakt voor bijlen. Dat moet stevig en hard zijn, maar weer niet zo hard dat de rand versplintert. Een bijl van Gränsfors heeft een hardheid van 57 Rockwell C. Het staal is afkomstig van Ovako en is volledig gemaakt uit gerecycled schroot.

Bijlsteel

De steel van Gränsfors Bruk bijlen is ontworpen door Hans Erik Persson. Oude tradities zijn omarmd en aangepast aan de eisen van de gebruikers van nu. De ergonomische vorm biedt vaste, comfortabele greep op de steel, zelfs op armlengte.

De steel is gemaakt van hickoryhout, de perfecte houtsoort omdat het zowel sterk als flexibel is, met lange, evenwijdige nerven. Dit verhoogt de levensduur van de steel en helpt de belasting op de natuur te verlagen.

Het hout is vóór bewerking gedroogd, zodat het hout niet nog verder uitdroogt en krimpt als de bijlkop eenmaal is gemonteerd, één van de meest voorkomende redenen dat bijlkoppen los komen te zitten. Om de kwaliteit nog meer te verhogen is het geweekt in lijnzaadolie en daarna behandeld met bijenwas om het vuil- en waterbestendig te maken.

Leder

Gränsfors bijlen worden geleverd met een lederen foedraaltje gemaakt van plantaardig gelooid leder. Leder wordt gelooid om te voorkomen dat het wordt afgebroken door bacteriën. Het looiproces preserveert en verbetert de natuurlijke eigenschappen van het leder en dat kan gedaan worden middels een natuurlijke behandeling met plantaardige producten als boombast, bloemen en wortels, of middels een behandeling met chroom. Gränsfors heeft expres gekozen voor de plantaardige behandling omdat dit niet milieubelastend is, het leder vrij blijft van zware metalen en biologisch afbreekbaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *